Promovarea utilizarii masinilor de spalat vase

Avantajele utilizării mașinilor de spălat vase

  • Conform unui studiu efectuat de către  Eurofins din Franța în 2008, la o singură spălare se realizează o economie de 70% la consumul de apă (35 de litri), prin spălarea vaselor cu mașina față de spălarea manuală, în cazul în care spalarea manuală este una economică (apa este folosită intermitent nu continuu sau spălarea se face în chiveta umplută cu apă).

  • În cazul celor care folosesc abundent apa în procesul de spălare manuală, economia realizată poate ajunge până la valori de 87% (90 de litri) pentru consumul de apă și până la 70% (1,9 kWh) pentru cel de energie.

  • În afara economiei realizate, la apă sau la energie electrică, principalul avantaj al mașinilor de spălat vase este economia de timp. Conform studiului mai sus menționat, este redus timpul alocat spălării veselei cu peste 70 de ore anual.

  • Apa uzată evacuată după spălarea cu mașina conține de două ori mai puțini poluanți decât apa uzată evacuată după spălarea manuală.

  • Spălarea vaselor cu o mașina este, în general mai eficientă și mai igienică decât spălarea manuală. Rezultatele unui studiu al Școlii de Medicină a Universității din Louisville au arătat, în medie existența unui număr de o bacterie pe farfurie pentru vasele spălate cu mașina, comparativ cu 390 pentru cele spălate manual. Spălarea vaselor cu mașini automate în spitale și alte instituții este o cerință legală în Statele Unite ale Americii.

În România gradul de dotare al gospodăriilor cu mașini de spălat vase este foarte scăzut, (probabil sub 3-4 %). Valoarea este foarte mică în comparație cu aproape toate statele membre UE.