Sfaturi practice pentru consumatori

Frigidere și congelatoare

Sfaturi practice de zi cu zi

  • Nu asezați frigiderele lângă surse de căldură (calorifiere, sobe, radiatoare) și nici în bătaia directă a luminii soarelui;

  • Selectați temperatura corectă. 6 oC în frigider și -18 oC în congelator este suficent în majoritatea cazurilor.

  • Deschideți frigiderul sau congelatorul numai când este necesar. Este bine să știți ce alimente conțin fiecare și cum sunt localizate. După utilizare, reintroduceți alimentele în frigider sau congelator cât mai repede posibil astfel încât să nu aibă timp să se încălzească prea tare.

  • Ștergeți periodic interiorul frigiderului cu o lavetă înmuiată într-un detergent slab. Echipamentele care nu au autodezgețare (frost free) trebuie dezghețate periodic. Nu lăsați să se formeze un strat de gheață mai mare de 10 mm.

  • Mențineți curată garnitura din jurul ușii pentru ca frigiderul sau congelatorul să se închidă corect. Înlocuiți întotdeauna garniturile defecte.

Despre stelele congelatoarelor

* Temperatura este de cel puțin -6°C; suficientă pentru a păstra alimentele congelate pentru aproximativ o săptămână.  Sertarele sau comaprtimentele marcate cu o stea erau utilizate în trecut în frigiderele mai ieftine. Astăzi echipamentele cu această clasificare au dispărut practic de pe piață.

** Alimentele pot fi păstrate la o temperatură de  -12°C sau mai scăzută pentru 1-2 săptămâni fără să își piardă gustul. Echipamentele respective nu sunt potrivite pentru congelarea alimentelor.

*** Utilizate în principal pentru păstrarea alimentelor la  o temperatură de -18°C sau mai scăzută. Pot fi utilizate și pentru congelarea a până la 1 kg de alimente proaspete.

**** Pot fi utilizate pentru păstrarea alimentelor la o temperatură de -18°C sau mai scăzută și congelarea unor cantități mai mari de alimente.

Alimentele răcite și cele congelate

Aducerea alimentelor acasă în siguranță
Magazinele stochează produsele răcite și congelate în vitrine, rafturi special răcite sau în congelatoare profesionale. Fiecare echipament de acest tip trebuie să fie prevăzut cu cel puțin un termometru vizibil cu ușurință. În congelatoare termometrul trebuie să fie plasat la înalțimea maximă până la care acestea trebuie umplute.  Acest lucru este necesar pentru a permite consumatorilor să verifice cu ușurință dacă temperatura recomandată de -18°C este respectată. Pentru intervale scurte de timp chiar și temperaturi de până la -15 °C sunt acceptabile. Atunci când sunteți la cumpărături asigurați-vă că vitrinele frigorifice si congelatoarele magazinului sunt în stare bună și arată ca fiind bine intretinute. Ele nu trebuie să fie umplute peste limita maximă indicate, iar termometrele lor trebuie să poată afișa temperaturi de cel puțin -18°C. Asigurați-vă că ambalajul produsului pe care îl cumpărați nu este deteriorat sau acoperit cu cristale de gheață. Produsele congelate ar trebui să ajungă în siguranta în casa consumatorului atunci când sunt transportate într-o sacoșă frigorifică. Daca nu aveți o asemenea sacoșă izolatoare, câteva straturi de hârtie/ziare o pot suplini, însă doar pentru scurt timp. Pentru a preveni dezghețarea excesivă a alimentelor mergeți direct acasă după cumpărături și puneți alimentele în compartimentul corect (frigider sau congelator).

Acarienii nu pot rezista la frigul extrem

Un ursuleț de pluș în congelator?

Copii care suferă de alergii cum ar fi astmul sau neurodermatita nu trebuie sa renunțe la jucăriile lor de pluș. Este adevărat că aceste jucării atrag praful, care este gazdă a acarienilor ale căror excremente duc la alergii. Plasarea periodică a acestor jucării pentru cateva ore în congelator, la -18°C, într-o pungă potrivită, va omorî acarienii.

Mașini de spălat rufe

Utilizarea a prea puțin detergent sau spălarea pe perioade îndelungate la temperaturi scăzute pot să ducă la acumularea de grăsime, murdărie și săruri de calciu și magneziu (specifice apei dure).

Acest lucru, în timp, poate să ducă la defectarea mașinii de spălat sau să deterioreze rufele.

Pentru a evita acumularea de grăsimi, săruri și murdărie este recomandat să efectuați o spălare de întreținere de două sau trei ori pe an. Aceasta constă în spălarea la 95°C, pe programul obișnuit, fără rufe în mașină, folosind cantitatea de detergent recomandată pentru rufe cu grad normal de murdărie. Detergentul folosit trebuie să fie pudră pentru rufe albe (să conțină înălbitor). Nu trebuie utilizat detergent lichid sau pentru rufe colorate.